- Pendedahan kepada aspek latihan yang khusus dan agresif
- Kurikulum yang mekankan kepasa asas penting dalam bidang kulinari
- Membina minat dan ketabahan dalam seni kulinari
- Membuka peluang keusahawanan dalam bidang kulinari
- Pelajar yang ingin menceburi kerjaya dalam bidang kulinari
- Mereka yang mempunyai minat untuk menceburi bidang keusahawanan
- Pelajar yang ingin mengukuhkan diri dengan kemahiran kulinari dalam pelbagai jenis juadah seperti Masakan Melayu, Timur Tengah, Eropah, Cina dan banyak lagi.
Kulinari adalah seni yang menonjolkan tatacara atau kemahiran bagi
mengetengahkan sesuatu masakan dari tahap persiapan sehingga penghidangan.
Pengajian ini merangkumi kurikulum komprehensif yang menyentuh aspek
pembelajaran secara teori dan amali.
Diploma Seni Kulinari memfokus kepada kecekapan kulinari, latihan teori
dan praktikal dalam semua aspek pengeluaran makanan. Ia melengkapkan pelajar
dengan skil dan pengetahuan dalam penyediaan makanan, keselamatan dan teknik
persembahan makanan yang diperlukan untuk menyertai kerjaya kemasukan awal
dalam industri perkhidmatan makanan. Pelajar akan memperolehi pengetahuan dalam
seni kulinari, pengurusan dan penempahan stok.
DI ANTARA KEMAHIRAN YANG DIPEROLEHI:
Membuat Pasta
Memperkenalkan teknik membuat dan mencanai dengan menggunakan perkakas
yang ditentukan.
Membuat "trussing"
Memperkenalkan cara sempurna mengikat ayam yang sudah dipersasakan
sebelum ianya dibakar di dalam ketuhar.
Pengurusan Dapur
endedahkan pelajar kepada teknik-teknik pengurusan dapur, menjadual
tugasan dan lain-lain
Keselamatan makanan dan sanitasi
Menggarap pelajar dengan teknik-teknik seperti menggunakan pelbagai
jenis papan memotong yang mempunyai kod warna berbeza, jangkasuhu berbeza bagi
setiap jenis makanan untuk pengendalian selamat, pencegahan pembiakan bakteria
makanan dan banyak lagi.
Prospek Kerjaya
Pelajar berpeluang untuk menceburi pelbagai industri seperti:-
- Hotel
- Resort
- SPA
- Kapal Persiaran
- Restoran
- Bistro
- Katering penerbangan
- Restoran sendiri
Peluang Pekerjaan Sebagai:
- Chef Eksekutif
- Usahawan
- Pengkritik Makanan
- Chef Penyelidikan & Pembangunan
- Chef Khusus
- Chef Selebriti
- Commis
- Katerer
No comments:
Post a Comment